Spring naar de inhoud

Zonnepanelen reinigen: tips, kosten en frequentie

Het belang van zonnepanelen reinigen

Als je zonnepanelen vuil zijn, kunnen ze minder zonlicht opvangen en dus minder elektriciteit produceren. Dit heeft een negatieve invloed op het rendement van je zonnepanelen. Volgens sommige studies kan het rendement in extreme gevallen met wel 25 % dalen als je ze niet reinigt.

Welk voor soort vuil kan er op je zonnepanelen liggen?

In het algemeen maakt fijn stof de belangrijkste vlekken op je panelen, en dat is onvermijdelijk. Bladeren van de bomen creëren een nog grotere schaduw, maar zijn makkelijk te verwijderen.

Vogelpoep en korstmos zorgen niet alleen voor schaduw, ze vormen ook een risico op beschadiging. 

Natuurlijke reiniging vs kunstmatige reiniging

Als je genoeg helling hebt (en 30 % is de meest voorkomende helling, wat meer dan genoeg is), kun je erop rekenen dat de regen je panelen regelmatig schoonspoelt. Voor fijn stof is een flinke regenbui van 10 minuten al voldoende.

Maar neerslag werkt niet altijd voor vogelpoep. En voor korstmossen en mossen zal het ook niet voldoende zijn. Dan moet je de zonnepanelen zelf kuisen of laten kuisen.

Hoe zonnepanelen reinigen 

Zonnepanelen reinigen is niet moeilijk, maar je moet wel de juiste materialen en methoden gebruiken om je zonnepanelen niet te beschadigen. Hier zijn enkele tips om je zonnepanelen op een veilige en efficiënte manier te reinigen:

  • Gebruik een eenvoudige slang of telescoopstang, geen hogedrukreiniger. Een hogedrukreiniger kan je zonnepanelen beschadigen door de druk op de cellen, de bekabeling of de omvormer. Bovendien kan een hogedrukreiniger het vuil verspreiden over je zonnepanelen in plaats van het te verwijderen.
  • Gebruik zuiver water (geen oplosmiddelen of detergenten) en, indien mogelijk, regenwater of gedemineraliseerd water. Oplosmiddelen of detergenten kunnen je zonnepanelen aantasten of een laagje achterlaten dat het zonlicht blokkeert. Regenwater of gedemineraliseerd water is beter dan leidingwater, omdat leidingwater kalk of andere mineralen kan bevatten die vlekken kunnen veroorzaken op je zonnepanelen.
  • Gebruik een zachte doek of spons, geen schurende materialen. Schurende materialen zoals borstels, schuursponsjes of staalwol kunnen krassen maken op je zonnepanelen, waardoor ze minder zonlicht kunnen opvangen. Een zachte doek of spons is voldoende om het vuil te verwijderen zonder je zonnepanelen te beschadigen.
  • Oefen geen druk uit op de panelen. Door te hard te duwen of te wrijven op je zonnepanelen, kun je ze vervormen of breken. Wees dus voorzichtig en oefen geen onnodige druk uit op je zonnepanelen.

De meest voorkomende fouten bij zonnepanelen reinigen

Er zijn enkele fouten die je moet vermijden bij het reinigen van je zonnepanelen. Hier zijn de meest voorkomende fouten die je niet moet maken:

  • Als je je zonnepanelen reinigt op een warme of zonnige dag, kan het water snel verdampen en vlekken achterlaten op je zonnepanelen. Bovendien kan het temperatuurverschil tussen het koude water en de warme panelen je zonnepanelen doen barsten. Reinig je zonnepanelen dus bij voorkeur op een bewolkte of koele dag, of vroeg in de ochtend of laat in de avond.
  • Als je je zonnepanelen reinigt terwijl ze nog onder stroom staan, loop je het risico op een elektrische schok of kortsluiting. Schakel dus altijd de stroom uit voordat je je zonnepanelen reinigt, en zorg ervoor dat je geen elektrische apparaten of kabels aanraakt tijdens het reinigen.
  • Als je je zonnepanelen reinigt, moet je altijd de veiligheidsvoorschriften volgen om ongelukken te voorkomen. Draag geschikte kleding, schoenen en handschoenen, gebruik een stabiele ladder of steiger, en zorg ervoor dat je niet uitglijdt of valt.

Wat kost zonnepanelen laten reinigen door professionelen 

De prijzen zijn inclusief een vaste prijs per paneel en de verplaatsingskosten. Houd er rekening mee dat als het schoonmaken langer duurt dan verwacht, je mogelijk gevraagd wordt een toeslag te betalen. Het is dus aan jou om op voorhand aan te geven of er mos, korstmos of zeer zware vervuiling is om onaangename verrassingen te voorkomen. 

De huidige prijzen variëren tussen € 5 en € 10 per paneel, en de vaste prijs voor de verplaatsing is afhankelijk van de afstand. Je kunt dus beter een bedrijf dicht bij je huis kiezen, want met prijzen tot € 65 voor de verplaatsing kan dat soms de helft van je factuur zijn. 

Sommige bedrijven rekenen ook een vast bedrag voor het werk. Dat varieert tussen € 50 en € 100, exclusief btw, maar dit is zelden van toepassing op normaal schoonmaken. Ook als de panelen moeilijk toegankelijk zijn, liggen de kosten hoger. 

Met een installatie van 5kWp en 13 panelen zouden de gemiddelde schoonmaakkosten bijna € 100 bedragen, plus € 45 voor verplaatsingskosten en een vast arbeidstarief van € 50. In totaal bijna € 200 à € 210.

Het werk duurt niet lang: reken op een paar minuten per paneel voor een gewone reiniging alleen stof en geen ander vuil verwijderen).

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *