Spring naar de inhoud

Ventilatie

Ventilatiesystemen zijn essentieel voor een gezond binnenklimaat in woningen. Er bestaan twee hoofdtypen: natuurlijke ventilatie en mechanische ventilatie.

Mechanische ventilatie is een systeem waarbij de toe- en afvoer van lucht deels of volledig mechanisch verloopt. Dit is vooral relevant voor goed geïsoleerde woningen, waar natuurlijke ventilatie via naden en kieren niet voldoende is.

Ventilatiesysteem A is een eenvoudig systeem met natuurlijk toe- en aanvoer van lucht. Dit is eigenlijk gedateerd. Omdat het zorgt voor een natuurlijke toe- en afvoer van verse lucht, krijgt u bij veel wind grote warmteverliezen. Aan uw ramen is de koude dan ook voelbaar.

Hier zijn de drie belangrijkste soorten mechanische ventilatiesystemen:

  1. Ventilatiesysteem B: Dit systeem maakt gebruik van mechanische luchttoevoer via ventilatoren en natuurlijke luchtafvoer via regelbare afvoeropeningen die boven het dak uitmonden. Hoewel dit type systeem minder vaak wordt toegepast, kan het een goede optie zijn voor bepaalde situaties1.
  2. Ventilatiesysteem C (+): Hierbij is er natuurlijke luchttoevoer en mechanische luchtafvoer. Dit systeem wordt vaak gebruikt en biedt een goede balans tussen efficiëntie en kosten1.
  3. Ventilatiesysteem D (+ warmterecuperatie): Dit systeem heeft zowel mechanische luchttoevoer als mechanische luchtafvoer. Bovendien omvat het warmterecuperatie, wat betekent dat het systeem de warmte uit de afgevoerde lucht terugwint. Dit type systeem is duurder maar zeer effectief in energiebesparing1.

Kies het juiste ventilatiesysteem op basis van je specifieke behoeften en de kenmerken van je woning. Zo zorg je voor een gezond en comfortabel binnenklimaat!

Bij Berrentec staan we klaar om je te helpen bij het maken van de juiste keuze voor je ventilatiesysteem en om de volledige installatie uit te voeren. Onze experts kunnen je adviseren over welk type systeem het beste past bij jouw woning en behoeften.

Neem gerust contact met ons op voor meer informatie en een professioneel advies. We zorgen ervoor dat je binnenklimaat optimaal is!

Plan een afspraak

Heeft u nog verdere vragen hierover neem gerust contact met ons op.