Spring naar de inhoud

Warmtepompen

De werking van warmtepompen uitgelegd

Warmtepompen worden almaar populairder. Logisch, want ze zijn een zuinig en milieuvriendelijk alternatief voor de traditionele verwarmingsketel of aardgasaansluiting. Maar hoe werkt een warmtepomp precies? Dat leggen we je uit op deze pagina.

Een warmtepomp onttrekt gratis energie uit de natuur. Zo zorgt ze voor milieuvriendelijke warmte. Afhankelijk van het type warmtepomp, haalt de installatie energie uit de lucht, de aardbodem of het grondwater. Die relatief lage warmte brengt de warmtepomp vervolgens naar een hogere temperatuur.

De warmte die zo vrijkomt, wordt gebruikt voor de centrale verwarming van een gebouw en/of de productie van sanitair warm water.

Je kunt de werking van een warmtepomp het best vergelijken met die van een koelkast. Bij koelkasten wordt er warmte onttrokken aan voedingswaren, waarna die vrijgegeven wordt aan de omgeving. Warmtepompen onttrekken warmte aan de omgeving en geven die af aan een warmteafgiftesysteem, zoals radiatoren, ventilo-convectoren of vloerverwarming.

Warmtepompen werken zelf op elektriciteit. In de regel haalt dit systeem tot drie kwart van zijn energie (gratis) uit de omgeving en heeft het daarnaast nog een kwart elektriciteit nodig. Die elektrische energie kan afkomstig zijn van het net, maar bijvoorbeeld ook van zonnepanelen.

De meeste warmtepompen werken op basis van de compressietechniek. Dat betekent dat de warmte uit de natuur gehaald wordt via een koelvloeistof of koelmiddel die de warmte transporteert. Die koelvloeistof bereikt al op lage temperatuur haar kookpunt en verdampt daarna.

Bij de werking onderscheiden we vier stappen:

  1. De koelvloeistof wordt naar een verdamper buiten de woning geleid. Door het temperatuurverschil neemt de vloeistof warmte op uit de omgeving. De koelvloeistof bereikt op lage druk haar kookpunt en verdampt.
  2. Een compressor perst deze damp samen, totdat die een hogere temperatuur bereikt dan de lucht of het water van de centrale verwarmingsinstallatie in de woning.
  3. Daarna komt de damp in de condensor terecht waar hij zijn warmte afgeeft aan de verwarmingsinstallatie.
  4. Het ontspanningsventiel verlaagt vervolgens de druk, zodat de damp weer afkoelt. De damp condenseert opnieuw tot een vloeistof. De kringloop kan nu opnieuw beginnen

Bepaalde warmtepompen kunnen behalve verwarmen ook koelen. De werking van de installatie keert dan om: er wordt warmte uit de woning onttrokken en buiten afgegeven.

Hoe werkt een warmtepomp met vloerverwarming?

Een warmtepomp met vloerverwarming onttrekt warmte aan de omgeving (afhankelijk van het type: de lucht, de aardbodem of het grondwater) en geeft die vervolgens af aan het water in kunststofleidingen die in de vloer zijn ingewerkt. Het vloeroppervlak geeft de warmte heel gelijkmatig af via straling. Deze stralingswarmte voelt bijzonder aangenaam en comfortabel aan.

Recente warmtepomp installaties

Plan een afspraak

Heeft u nog verdere vragen hierover neem gerust contact met ons op.