Sinds kort is het in Vlaanderen mogelijk om zonnepanelen rechtstreeks op het stopcontact aan te sluiten. Deze zogenaamde “plug & play” zonnepanelen lijken op het eerste gezicht een eenvoudige en toegankelijke manier om zelf stroom op te wekken. Maar is dit echt een slimme keuze? En hoe verhouden ze zich tot een volwaardig zonnepanelensysteem?
Hoe werken zonnepanelen op het stopcontact?
Stekkerpanelen bestaan uit een klein zonnepaneel met een omvormer die je eenvoudig in een stopcontact steekt. De opgewekte stroom wordt direct in je eigen elektriciteitsnet gestuurd, waardoor je verbruik uit het net daalt. Dit klinkt aantrekkelijk, maar er zijn wel enkele belangrijke beperkingen waar je rekening mee moet houden.
Beperkingen en nadelen
- Beperkt vermogen: Deze systemen leveren meestal tussen de 300 en 800 watt, wat slechts een fractie is van wat een klassiek zonnepanelensysteem kan opwekken. Dit betekent dat je niet zoveel verschil zal opmerken op je energiefactuur.
- Geen optimale opbrengst: Een professioneel geïnstalleerd zonnepanelensysteem wordt optimaal georiënteerd en geplaatst, terwijl een plug & play paneel meestal op een balkon of in de tuin wordt gezet, wat vaak verre van ideaal is.
- Beveiligingsrisico’s: In tegenstelling tot een professioneel geïnstalleerd systeem zijn deze plug & play panelen niet altijd geïntegreerd in een gecertificeerde installatie. Dit kan risico’s met zich meebrengen op vlak van elektrische veiligheid en overbelasting van je stopcontact.
- Niet toekomstbestendig: Wil je later overschakelen naar een thuisbatterij of een energiemanagementsysteem? Dan sluit een plug & play systeem daar niet goed op aan. Een professioneel zonnepanelensysteem is veel flexibeler en schaalbaarder.
Let op
Het is niet toegelaten om meer dan 800 watt aan stekkertoestellen per huishouden in het stopcontact te steken, kondigde het Vlaams Energie- en Klimaat Agentschap (VEKA) vorige week aan, ofwel een tweetal plug-in zonnepanelen.
Zorg ook dat mocht je zelf stekkerpanelen willen aanschaffen, die over een homologatie voor ons land beschikken.
De beste keuze voor de lange termijn
Voor wie zijn elektriciteitsfactuur wat wil verlagen en wil bijdragen aan de energietransitie zonder ingrijpende installaties kunnen zonnepanelen op stopcontact een interessante keuze zijn.
Ze bieden echter meestal geen structurele oplossing om je energiefactuur te verlagen. Een volwaardig zonnepanelensysteem is nog steeds de beste investering op lange termijn, zowel financieel als ecologisch.
Wil je écht profiteren van zonne-energie? Kies dan voor een professioneel geïnstalleerd systeem met kwaliteitsvolle panelen en een betrouwbare omvormer. Bij Berrentec helpen we je graag bij het vinden van de beste oplossing voor jouw situatie. Contacteer ons vrijblijvend voor meer informatie!