Skip to content

Veelgestelde vragen

Is mijn woning wel geschikt voor zonnepanelen?

Bij Berrentec hebben wij nagenoeg een oplossing voor elke woning. Wanneer u bij ons een offerteaanvraag doet, komt er een medewerker langs om te kijken welk systeem er het beste bij uw woning past!

Waarom zou ik nog kiezen voor het plaatsen van zonnepanelen?

5 goede redenen om een zonne-installatie aan te kopen bij Berrentec:

  • Weinig onderhoud/beste service na verkoop: U heeft weinig tot geen onderhoud aan een zonnepaneleninstallatie. Indien er zich toch een probleem zou voordoen, kan u ons contacteren en wij komen zo snel mogelijk langs! 
  • Geen uitstoot, geen lawaai: Zonnepanelen produceren geluidloos betrouwbare energie uit zonlicht en veroorzaken geen schadelijke uitstoot. Zelfs een kleine zonnestroominstallatie van slechts 2kWp bedekt slechts 17 m² van uw dak en bespaart al snel meer dan 2 ton CO² per jaar!
  • De teller draait achteruit*: Zonne-energie zorgt voor een aanzienlijke besparing op uw elektriciteitskosten. Als u meer produceert dan u op dat moment zelf verbruikt, draait de teller terug. Als uw panelen te weinig stroom produceren, wordt de nodige energie uit het elektriciteitsnet gehaald. Dit maakt dat u op jaarbasis zo goed als niets moet betalen aan uw energieleverancier, of zelfs een nulfactuur kunt bekomen.

    *Enkel bij niet-digitale tellers.
  • Energie-onafhankelijkheid: Des te groter de opbrengst van uw installatie, des te minder energie u moet aankopen. U bent hierdoor niet langer afhankelijk van prijsstijgingen of prijsschommelingen van elektriciteit en energie in het algemeen.
  • Verhoog de waarde van uw huis: Een zonnesysteem verlaagt niet alleen uw energiefactuur; ze verhoogt ook de waarde van uw huis. Het systeem bezorgt u een extra verkoopargument!
Hoeveel plaats is er nodig voor de omvormer(s)?

Een omvormer dient op een koele, gemakkelijk bereikbare plaats te worden geïnstalleerd. Een omvormer heeft geen standaardafmetingen, maar voorzie toch zeker een plaats van 60cm op 90cm. Let op! Een omvormer wordt best niet in een gesloten kast of kleine gesloten ruimte geplaatst. Er is immers voldoende luchtcirculatie nodig! 

Heb ik een bouwvergunning nodig voor mijn zonne-installatie?

Voor de installatie van zonnepanelen heeft u geen bouwvergunning meer nodig.

Opgelet!: indien uw woning geklasseerd is of u de zonne-installatie rechtstreeks op de grond wil installeren, moet u contact opnemen met uw gemeente of stad.

Evenwel is het aangeraden om contact op te nemen met de gemeentediensten indien er speciale voorschriften verbonden zijn aan uw woning.

Moet ik de keuring van mijn installatie zelf aanvragen?

Neen, Berrentec vraagt de nodige keuring(en) voor uw installatie aan. Mits wij alle documenten hebben gekregen van de installateur kunnen wij de keurder op de hoogte brengen. De keurder zal zelf contact met u opnemen om de keuring uit te voeren.

Vraagt Berrentec ook de premies bij de gemeente aan?

Berrentec vraagt de premies niet zelf aan. U kan steeds de formulieren binnenbrengen en dan vullen wij deze graag voor u in. De nodige documenten krijgt u ook van ons zodat u de premie bij uw gemeente kan bekomen.

Moet ik mijn installatie aanmelden?

Ja, u dient uw installatie zelf aan te melden bij Infrax of Eandis. (uw energieleverancier)

Ik weet niet waar ik de gegevens voor de aanmelding kan terugvinden

Deze gegevens kan u terugvinden op het keuringsverslag dat u van ons heeft ontvangen. 

Wanneer ontvang ik mijn keuringsverslag?

Het keuringsverslag en ééndraadschema worden telkens per mail naar u verzonden na ontvangst van de volledige betaling van uw factuur.

Moet ik mijn installatie aangeven bij mijn brandverzekering?

Ja, dat is aan te raden.

Indien u schade heeft ten gevolge van storm of brand, zijn uw panelen immers niet gedekt als u ze niet heeft aangegeven.

Moet mijn zonne-installatie gereinigd worden?

Indien u in een omgeving woont waar er veel vervuiling is, kan het zijn dat uw panelen na een tijd een soort ‘laagje’ krijgen dat door gewone regen niet meer weggaat. Het is aangeraden om in dit soort situatie de panelen te laten reinigen. De reiniging kan u best laten verzorgen door een gespecialiseerde firma. In een gewone situatie zullen de panelen niet zo snel gereinigd moeten worden. Door gewone regen of slagregen zal er immers al veel stof en vuil van uw panelen gespoeld worden.

Wat moet ik doen als mijn PV- installatie een storing geeft?

Meestal komt er een melding of code op de omvormer. Schrijf deze melding op en neem contact op met Berrentec. Wij helpen u zo spoedig mogelijk verder!

U kan altijd terecht bij Berrentec tussen de kantooruren op het nummer +32(0)11756145. Tijdens verlofdagen neemt u contact via mail: info@berrentec.be of support@berrentec.be

Let op! Bij het vallen van de avond springt de omvormer na een tijdje automatisch af.

Is er een meldingsplicht voor private laadpalen?

Ja, in Vlaanderen moet de installatie van een laadpaal aangemeld worden bij de lokale netbeheerder. Dit is nodig om ervoor te zorgen dat die op de hoogte is van de extra belasting op het elektriciteitsnet. Voor meer info, zie fluvius.be.

Afhankelijk van uw gemeente kunnen er ook specifieke vergunningen vereist zijn.

Wat zijn de voorwaarden voor de elektrische installatie in huis?

Om een laadpaal te installeren, moet uw elektrische installatie voldoen aan bepaalde normen. De installatie moet worden uitgevoerd door een erkende elektricien en moet voldoen aan de Belgische regelgeving (zoals de AREI-normen). Dit houdt onder andere in dat uw woning voldoende capaciteit moet hebben en dat er veilige bekabeling moet zijn.

Wat is het verschil tussen een éénfasige en driefasige laadpaal?

Een éénfasige laadpaal gebruikt één fase van uw elektrische installatie en heeft doorgaans een maximaal vermogen van 3,7 kW of 7,4 kW. Dit is meestal voldoende voor thuisgebruik, vooral als u uw elektrische auto ’s nachts oplaadt. Een driefasige laadpaal kan tot 22 kW leveren, wat betekent dat uw auto sneller kan opladen. Dit is vooral handig als u regelmatig gebruik maakt van snelladen of als u een elektrische auto met een grotere batterij heeft.

Zijn er nog subsidies beschikbaar voor de installatie van een laadpaal?

Helaas, voor de uitgaven die u voor een installatie van een laadpaal voor elektrische wagens betaalde van 1 september 2021 tot en met 31 augustus 2024 kon u een belastingvermindering genieten. dit is nu niet meer het geval.

Kan ik de laadpaal ook voor meerdere voertuigen gebruiken?

Ja, er zijn laadpalen beschikbaar die meerdere voertuigen tegelijk kunnen opladen. Deze laadpalen zijn vaak uitgerust met meerdere uitgangen en zijn ideaal voor gezinnen met meerdere elektrische voertuigen of voor bedrijven die een laadoplossing voor hun werknemers willen aanbieden.

Hoe onderhoud ik mijn laadpaal?

Laadpalen hebben over het algemeen weinig onderhoud nodig. Het is echter belangrijk om regelmatig de kabels en aansluitingen te controleren op slijtage of schade. Het is ook aan te raden om de laadpaal jaarlijks te laten inspecteren door een erkende elektricien om de veiligheid en werking te waarborgen.

Moet ik mijn laadpaal installatie aan de brandverzekering aangeven?

Ja, het is aan te raden om uw laadpaal installatie te melden aan uw brandverzekering. Het installeren van een laadpaal kan invloed hebben op de risico’s die uw verzekering dekt, en het is belangrijk dat uw verzekeraar op de hoogte is van de nieuwe elektrische installatie. Dit kan helpen om eventuele problemen bij een schadeclaim te voorkomen. Neem contact op met uw verzekeringsmaatschappij voor specifieke richtlijnen.

Zijn er specifieke eisen voor de installatie van een warmtepomp

Ja, de installatie van een warmtepomp moet voldoen aan bepaalde technische eisen en moet worden uitgevoerd door een erkende installateur. Daarnaast moet uw woning geschikt zijn voor het type warmtepomp dat u wilt installeren, wat invloed kan hebben op de keuze van het systeem.

Hoe lang gaat een warmtepomp mee?

Een goed onderhouden warmtepomp kan 15 tot 20 jaar meegaan. Regelmatig onderhoud is belangrijk om de efficiëntie te waarborgen en de levensduur van het systeem te verlengen.

Kan een warmtepomp mijn traditionele verwarmingssysteem vervangen?

Ja, in veel gevallen kan een warmtepomp een traditionele verwarmingsinstallatie vervangen, zoals een gasketel. Het is echter belangrijk om te overleggen met een deskundige om te bepalen of uw woning geschikt is voor een warmtepomp en welk type systeem het beste bij uw situatie past.

Zijn er nog subsidies beschikbaar voor de installatie van een laadpaal?

Helaas, voor de uitgaven die u voor een installatie van een laadpaal voor elektrische wagens betaalde van 1 september 2021 tot en met 31 augustus 2024 kon u een belastingvermindering genieten. dit is nu niet meer het geval.

Heb ik extra isolatie nodig voor een warmtepomp

Hoewel extra isolatie niet strikt noodzakelijk is, wordt het wel aanbevolen. Een goed geïsoleerde woning maakt het efficiënter voor een warmtepomp om de gewenste temperatuur te bereiken en te behouden, wat leidt tot lagere energiekosten en een hogere prestaties.