Spring naar de inhoud

PV-verplichtingen voor ondernemingen in Vlaanderen: Wat moet je weten?

De Vlaamse overheid voert een actief beleid om hernieuwbare energie te stimuleren en CO₂-uitstoot te verminderen. Voor ondernemingen betekent dit dat er specifieke verplichtingen gelden rond de installatie van zonnepanelen. Hieronder zetten we de belangrijkste regels op een rij.

Wie is verplicht om zonnepanelen te plaatsen?

Eigenaars, erfpachters en opstalhouders van gebouwen van ondernemingen in Vlaanderen met een jaarlijks elektriciteitsverbruik van meer dan 1 GWh (gigawattuur).

Voor overheidsgebouwen ligt de drempel, vanwege hun voorbeeldfunctie, een stuk lager. Zij vallen reeds onder de verplichting zodra het verbruik hoger is dan 250 MWh (megawattuur) per jaar en vanaf 2026 wordt dit nog verstrengd.

Welke normen en deadlines gelden?

Werd de afnamedrempel reeds in 2021 overschreden?

In dat geval heeft de eigenaar de mogelijkheid om de verplichte zonnepaneleninstallatie in volgende 3 stappen te laten plaatsen:

Er moet voor minstens 12,5 Wp/m² aan zonnepanelen in dienst zijn wat overeen komt met ongeveer 10% van de totale horizontale dakoppervlakte.

Er moet voor minstens 18,75 Wp/m² aan zonnepanelen in dienst zijn.

Er moet voor minstens 25 Wp/m² aan zonnepanelen in dienst zijn.

Werd de afnamedrempel pas na 2021 overschreden?

In dit geval is de hieronder aangegeven tijdsindicatie van toepassing:

  • tot uiterlijk 1 januari 2029 kan de plaatsing in 3 stappen
  • tot uiterlijk 1 januari 2034 kan de plaatsing in 2 stappen

Merk op: De installatie van min. 25 Wp/m² horizontale dakoppervlakte meteen volledig in dienst nemen, is altijd mogelijk en is vanaf 2035 verplicht.

Let op!

Als de dakoppervlakte verandert kan dit invloed hebben op je verplichting. Breng het Vlaams Energie- en Klimaat Agentschap (VEKA) hier tijdig van op de hoogte.

Zijn er ook uitzonderingen op deze regelgeving?

Jazeker, want niet elke onderneming kan zonder meer zonnepanelen installeren. Er zijn verschillende uitzonderingen die invloed kunnen hebben op de pv-verplichting en de manier waarop deze wordt ingevuld.

  • Netstudiebeperkingen: Netcongestie kan impact hebben op de haalbaarheid van een installatie. Houd hier rekening mee bij je plannen.
  • Geen ruimte voor zonnepanelen? In dat geval kun je verplicht worden te investeren in alternatieve oplossingen zoals windenergie of warmtekrachtkoppeling (WKK).

Wat als ik me niet aan de regels hou?

Hoe zit dat met de meldingsplicht?

Als eigenaar, erfpachter of opstalhouder moet je eerst zelf nagaan of het verbruik op het afnamepunt in een bepaald kalenderjaar de afnamedrempel overschrijdt. In deze handleiding vind je meer informatie onder de titel ‘Wat is de afname van elektriciteit?’. Aarzel niet om Berrentec te contacteren als je daar twijfels over hebt.

Zodra duidelijk is dat je onder de pv-verplichting valt ben je ook verplicht dit te melden. Dit stelt de overheid in staat om te controleren of de installatie tijdig en correct wordt uitgevoerd.

Het niet naleven van deze verplichting kan helaas leiden tot financiële sancties. Er zijn twee soorten boetes waarmee je rekening moet houden:

  1. een boete voor het niet tijdig voldoen aan de verplichting en
  2. een bijkomende boete voor het niet correct melden van de installatie.

Val je op dit ogenblik nog niet onder de verplichting, dan kan dat bij een stijgende elektriciteitsafname later wel het geval zijn. Blijf dus jaarlijks evalueren of de verplichting voor jou van toepassing is.

Zijn er boetes bij niet-naleving van de pv-verplichting?

Ja, ondernemingen die niet voldoen aan de pv-verplichting riskeren administratieve boetes. De Vlaamse regulator (VREG) ziet toe op de naleving en kan sancties opleggen bij overtredingen.

Er zijn ook hier twee belangrijke boetes waarmee je rekening moet houden:

  1. Boete voor het niet melden: Indien je de verplichte melding niet tijdig doet, wordt een boete van €100 per dag opgelegd.
  2. Boete voor het niet voldoen aan de verplichting: Als de installatie niet tijdig aan de eisen voldoet, bedraagt de boete €400 per ontbrekende kWp. Na deze eerste sanctie krijg je nog twee jaar de tijd om alsnog aan de verplichting te voldoen. Indien dit niet gebeurt, wordt de boete opnieuw opgelegd.

Wil je zeker zijn dat je onderneming correct in orde is met de wetgeving? Berrentec helpt je graag bij het vinden van de juiste oplossing.

Is er ook goed nieuws?

Wat verandert er? 

Ja, gelukkig wel. Er werden op 20 december 2024 enkele versoepelingen aangekondigd door de Vlaamse regering. Opgelet: deze versoepelingen werden nog niet opgenomen in het Energiebesluit.

Uitstel met 9 maanden

De deadline voor de PV-verplichting wordt verlengd tot 1 april 2026, op voorwaarde dat er een contractuele verbintenis is voor de plaatsing van een PV- installatie.

Locatiekeuze voor zonnepanelen

Zonnepanelen hoeven niet langer uitsluitend op daken geplaatst te worden. Grondgebonden installaties worden nu ook toegestaan.

Andere vormen van hernieuwbare energie

Vanaf 2025 wordt het mogelijk om andere technologieën in te zetten om aan de PV-verplichting te voldoen. De voorwaarden waaraan voldaan moet worden om deze alternatieve technologieën in te zetten zijn nog niet duidelijk. We delen echter wel al over welke maatregelen het concreet kan gaan: 

  1. Warmtepompen
  2. Thermische zonne-energie
  3. Windturbines, waarvoor een extra uitstel geldt bij lopende vergunningsprocedures.

Hoe kan Berrentec helpen?

Bij Berrentec begeleiden we bedrijven in de industrie bij de installatie van zonnepanelen en helpen we om aan de wettelijke verplichtingen te voldoen en de deadlines na te komen. We bieden maatwerkoplossingen, van haalbaarheidsstudies tot volledige installatie en opvolging.

Wil je weten of jouw onderneming onder de PV-verplichting valt en welke oplossing het best past? Neem contact met ons op en we volgen dit met plezier van A-Z op zodat je totaal ontzorgd bent!

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *